Træbriketter

Træbriketter bruges i brændeovne til at give varme i dit hus. Vi ser her nærmere på, hvad du skal vide og være særligt opmærksom på, når du skal købe træbriketter. Vejledningerne på denne sider gælder både, hvis du skal købe billige træbriketter online, eller dyrere briketter af højere kvalitet.

Hvad er træbriketter?

Briketter som også ofte kaldes træbriketter består som hovedregel af savspåner eller høvlespåner. Til tider kan de indeholde begge dele. Derudover indeholder træbriketter trærester, der er presset rigtigt hårdt sammen i en maskine.

I nogle få tilfælde bruges lim eller andre bindemidler til at holde sammen på træet. Normalt komprimerer man træet så hårdt, at træet selv afgiver nogle limstoffer, når det bliver udsat for varme eller højt nok tryk. Ofte kan man sige at træbriketter er noget mere tørt end normalt træ, og de giver dermed en rigtigt god brændeværdi, hvilket er en af grundene til at briketter er så populære som brændsel.

Træbriketter fremstilles som regel under ekstremt højt tryk

En træbriket kan være fremstillet af mange forskellige træsorter, men de mest hyppige er faktisk Bøgetræ, Gran, Fyrtræ og Egetræ. Derudover findes der de specielle hardwood træbriketter, der er lavet til at have en længere brændetid.

Når man taler træ briketter og kvalitet æfhænger det ofte af følgende elementer:

  • Andelen af bark og eller andre urenheder med lav eller ingen brændeværdi. Jo renere træet er desto mindre aske kommer der.
  • Hvor mange urenheder, som bark og knaster der er i træet.
  • Hvilken type af træ er anvendt ved produktionen af træbriketter.
  • Hvor stort vandindhold findes i det anvendte træ.
  • Hvor hårdt træbriketter er preset. Jo mere presset træet er, desto større brændeværdi har det i sig.

Fordele ved at bruge briketter fremfor andre typer brænde

En anden af de store fordele ved at bruge træbriketter fremfor andre former for brænde er, at de kan stables rigtigt godt. Det vil sige at en palle træbriketter fylder betydeligt mindre end en palle med almindelige bøgebrænde. Derudover er der den fordel at træbriketter ofte sviner meget mindre end almindelig brænde. Det gør at man nemmere kan opbevare det indendørs, hvis du ikke har et udehus, som dine briketter kan stå i.

Da træet i træbriketter også ofte er noget mere tørt end i de almindelige brændestykker har det som regel en rigtig høj brændværdi og er derfor utroligt gode til både pejsen hjemme i stuen og hvor man har brug for større mængder til f.eks. opvarmning af arealer eller flere boliger.

Brændeværdien på briketter og træpiller er cirka 20% højrer end ovntørret bøgebrænde. som er en af de bedste typer brænde herhjemme. Prisen er derimod ikke højere, så ved at købe briketterne kan du hurtig spare en del penge på varmeregningen. Det er jo ikke uden grund at briketter er blevet en af de mest foretrukne måder at få varmen på herhjemme i lille Danmark samt i resten af norden.

Ligesom med brænde afhænger prisen på træbriketter ofte af, om man skal have dem leveret til Fyn, Sjælland eller Jylland. De fleste online forhandlere som sælger træbriketter angiver ofte prisen inklusiv fragt. Det skal man huske at være opmærksom på, hvis man handler online. Et godt tip er at købe briketterne om foråret, hvor prisen generelt er 10-20% lavere end om vinteren, hvor efterspørgslen er størst og folk har mest brug for dem. Så køb rigeligt ind, når der er et godt tilbud, og gem det til når det bliver koldt. Så kan du spare mange penge på din varmeregning med billige træbriketter.