Hvilken slags brænde skal jeg vælge?

En palle brænde kan være en god måde at få opvarmet sit hjem billigt på. Ellers overveje nogle billige briketter i savsmud frem for hardwood træbriketter.Det kan være svært at vælge når man står og skal købe brænde. Skal man vælge de Hardwood briketter med lang brændetid, almindelige RUF træbriketter, kvalitets træpiller, lufttørret træ eller ovntørret brænde? Mulighederne er mange og er man ikke helt inde i tingene, så kan det faktisk være lidt svært at lave den bedste handel.
Lad os prøve at kigge lidt på nogle af de mange muligheder som er. Skal man købe billige briketter eller ovntørret bøgebrænde? Det ser vi lidt nærmere på her i denne artikel.

Hardwood Briketter

Træbriketter i Hardwood er ikke helt så almindelige som de almindelige savsmuldsbriketter. De har en højere brændværdi og en længere brændetid, men de koster også noget mere. Så vil man spare penge, så er det ikke dem man skal gå efter. Ønsker man derimod nogle briketter som kan holde sin stue varm det meste af natten efter man er gået i seng, så kunne de være en god mulighed. Eneste ulempe ved disse Hardwood briketter er at prisen ligger på omkring de 2.500 for en palle inklusiv levering, hvilket gør at de ikke er specielt økonomiske.

RUF Briketter

Ruf briketterne er de almindelige lyse savsmuldsbriketter, som vi alle kender. De er velegner til både brændeovn, fyr og pejs og man får en god value for money ved brug af disse. En palle RUF briketter koster typisk omkring 2.000 kroner for omkring 960 kg hvilket gør at man ofte får mere varme for pengene ved at købe disse frem for almindeligt ovntørret brænde.

Lufttørret Brænde

Lufttørret brænde, er træ som har lagt en sæson og fået lov at tørre op ude. Alt efter hvor længe de har lagt der, hvor varmt det har været og hvor meget det har regnet, er de sjældent tørre nok til brug lige med det samme. Derfor er det som regel ikke lufttørret træ man skal gå efter, hvis man står og mangler brændsel her og nu. Denne type træ er billigere end ovntørret, og har man mulighed for at lade det ligge et par uger, og selv tørre helt op, så kan man med fordel købe det lufttørrede træ.

Ovntørret brænde

Står man derimod og skal bruge det her og nu, så bør man vælge ovntørret. Ovntørret træ har lagt nogle uger og tørret helt op i et opvarmet rum, for at få fugt indholdet ned på under de 20%. Det betyder at køber man ovntørret brænde, så burde det være klar til optænding fra første dag. Dog har flere eksempler vist at dette ikke altid holder stik, så for god ordensskyld, bør man opbevare det tørt et par dage inden brug. Man betaler selvfølgelig også lidt for denne tørring, men da træet så også indeholder mindre vand end lufttørret og det derfor ikke skal bruges ekstra energi på at fjerne det ekstra vand, så får man også mere varme for pengene ved at købe ovntørret brænde.

Ofte er den billigste og bedste måde at benytte træbriketter så vidt muligt. Især de gule RUF briketter giver en god varme i forhold til prisen, men man går så også glip af lidt af den hygge, som det er ved at smide et par stykker kløvet træ ind i brændeovnen.