Træbriketter

Hvad er træbriketter?
Briketter også kaldet træbriketter består som hovedregel af savspåner eller høvlespåner (til tider kan de indeholde begge dele) og trærester der er presset rigtigt hårdt sammen i en maskine. I nogle få tilfælde gå man hen og bruger lim eller andre bindemiddeller til at holde på det. Men normalt komprimerer man træet så hårdt at træet selv afgiver nogle limstoffer når det bliver udsat for varme eller højt nok tryk. Ofte kan man sige at træbriketter er noget mere tørt end normalt træ og giver derved en rigtig god brændeværdi hvilket er en af grundene til at briketter er så populær en form for brændsel.

Træbriketter fremstilles som regel under ekstremt højt tryk, vi snakker her 3-400 bar som standard.

En træbriket kan være fremstillet af mange forskellige slags træsorter, men de mest hyppige er faktisk Bøgetræ, Gran, Fyrretræ og Egetræ. Derudover findes der de specielle hardwood træbriketter der er lavet til at lave en længere brændetid.
banner-briketter3

Når man taler træ briketter og kvalitet æfhænger dette ofte af følgende elementer:

  • Andelen af bark og eller andre urenheder med lav eller ingen brændeværdi ( jo renere træet er jo mindre aske kommer der).
  • Hvor mange urenheder, som bark og knaster der er i træet.
  • Hvilke type af træ som er anvendt ved produktion af træbriketterne.
  • Hvor stort Vandindhold som findes i det anvendte træ.
  • Hvor hårdt træbriketten er preset, jo mere presset træet er, jo større brændeværdi har det i sig.

En anden af de rigtige store fordele ved bruge træbriketter fremfor andre former for brænde er at det kan stables rigtigt godt. Det vil sige at en palle træ briketter fylder betydelig mindre end en palle med almindelige bøgebrænde. Derudover er der den fordel at træ briketter ofte sviner  meget mindre end admindelig brænde vil gøre. hvilket gør man nemmere kan opbevare det indendørs hvis man ikke har et udehus det kan stå i.
Da træet i disse træbriketter også ofte er noget mere tørt end i de almindelige brænde stykker har det som regel en rigtig høj brændværdi og er derfor utrolig gode til både pejsen hjemme i stuen men også der hvor man har brug for større mængder til f.eks. opvarmning af større arealer eller flere boliger. Brændeværdien på briketter og træpiller er cirka 20% højrer end ovntørret bøgebrænde som er en af de bedste brænde typer herhjemme. Prisen er derimod ikke højrer, så ved at købe briketterne kan du hurtig komme til at spare en del penge på varmeregningen. Det er jo ikke uden grund at briketter er blevet en af de mest foretrukne måder at få varmen på her hjemme i lille Danmark og i rasten af norden.

Ligesom med brænde afhænger prisen af træ briketter ofte af om man skal have dem leveret til fyn, sjælland eller jylland. De fleste online steder om sælger træbriketter angiver ofte prisen inklusiv fragt, så det skal man lige være opmærksom på hvis man vælger at handle online. Et godt tip kunne være at købe briketterne om foråret hvor prisen generelt er 10-20% lavere end om vinteren hvor efterspørgslen er størst og folk har mest brug for dem. Så køb rigeligt ind når der er et godt tilbud og gem det til når det bliver koldt så kan du spare mange penge på din varmeregning.